Vachtsoorten en verzorging

Elke hond wordt gewassen/gedroogd. Uw hond krijgt steeds gehoorbescherming.

Knopen worden pijnloos uit de vacht geknipt of geschoren. Wij ontklitten niet!

Bij elke trimbeurt worden nagels, oren en ogen gecontroleerd en verzorgd.

Standaard worden de voetjes bijgeknipt, zowel onderaan als bovenaan.

Er is een droogcabine aanwezig voor hondjes die bang zijn van de blazer.


De minimum scheer-lengte is 1cm want de vacht biedt bescherming tegen warmte en koude.

De verdere behandeling hangt af van de vachtsoort.

Wolvacht

Verzorging in het trimsalon

Onderstaande vachten zijn allemaal wolvachten. Deze bestaan uit dekharen met daartussen wolharen. 2 keer per jaar ruiven deze honden. In de lente maakt de dikke wintervacht plaats voor de luchtige zomervacht en in de herfst gebeurt het omgekeerde. Wij werken met de was en blaastechniek om het ruiven aanzienlijk te verminderen. We wassen de hond met een speciale shampoo, vervolgens blazen we alle dode wol­haren en dekharen uit de vacht. Deze methode is veel effectiever dan borstelen en kammen. Met deze materialen gaan we voorzichtig te werk. De vacht bijknippen kan op bepaalde plaatsen zoals de pootbevedering en voetjes.        

Wij raden aan minimum 4 keer per jaar langs te komen. 2 keer tijdens de ruiperiode en 2 keer tussen de ruiperiode.

Verzorging thuis

Je hoeft je hond niet vaak te borstelen of te kammen. Enkel op plaatsen waar vaak knopen ontstaan zoals de oksels, de broek en achter de oren kan je borstelen. Tijdens de ruiperiode mag je je hond wel borstelen en kammen, dit is normaal 2 keer per jaar. Het is dus niet nodig om je hond wekelijks te borstelen. Integendeel, je verstoort hiermee de haarcyclus waardoor je hond het hele jaar door zal ruiven.

Honden zoals Labradors, Mechelse Herders, Bordeaux dog, Dobberman, Cane Corso, Bulldogs, Bassets, Rotweilers, Baegels en Staffords hebben een korte stokharige vacht met wolharen. 

Honden zoals Chihuahuas, Border Collies, Australische Herders, Shelties, Keeshonden, Akita's, Samojeeds, Herders, Corgis, Tollers, Pekinezen en Chowchows hebben een lange stokharige vacht met dikke onderwol.

Honden zoals Golden Retrievers, Berner Sennen, Sint Bernard, Newfoundlanders, Leonbergers, Hovawart hebben een lang golvend of glad haar met wolharen.

Krulvacht

Verzorging in het trimsalon

Krulvachten zonder knopen worden eerst gewassen en gedroogd. Met de kam wordt de vacht rechtgezet en met de opzetkam in model geschoren. De benen worden geknipt. Indien u de vacht graag kort wilt, kan deze gladgeschoren worden. We houden steeds een minimumlengte aan van 1 cm om de huid te beschermen tegen warmte of koude. Indien de hond veel knopen heeft of zelfs vilt dan wordt eerst de vacht afgeschoren en dan pas gaat de hond in bad. Knopen en vilt zijn namelijk moeilijk te drogen. Het is ook niet verantwoord om een hond te ontklitten, dit doet namelijk veel pijn. Knopen en vilt worden dus weggeschoren.

Wij raden aan elke 1 a 2 maand te komen voor een trimbeurt.

Verzorging thuis

Krulvachten verharen veel minder dan wolvachten maar hebben een intensievere verzorging nodig. Indien je je hond knoopvrij wilt houden moet de volledige vacht meerdere keren per week geborsteld en gekamd worden. Lukt het je niet goed en blijft je hond knopen hebben? Volg dan onze borstelworkshop!  

Poedels en bichons hebben een kroezelige tot krullende vacht.

Hondenrassen zoals Spaanse en Portugese waterhond hebben een krullende vacht.

Nieuwe rassen zoals Labradoodles, Goldendoodles, Maltipoos en Cocapoos hebben een golvende tot krullende vacht.

Zijdevacht

Verzorging in het trimsalon

Zijdevachten zijn lang en sluik en ruiven weinig. We wassen, drogen en kammen de vacht, vervolgens wordt deze geknipt of geschoren. Geknoopte of vervilte vachten worden eerst geschoren en worden dan pas gewassen.

Wij raden aan om de 2 a 3 maand langs te komen voor een trimbeurt

Verzorging thuis

Ook zijdevachten hebben een intensieve verzorging nodig als je de vacht lang wil houden. Om de 2 dagen bostelen en kammen is geen overbodige luxe.

Maltezers hebben een witte zijdevacht.

Rassen zoals Shiz Tsu's en Laza Apso's hebben een zijdevacht.

Yorkshires hebben een zijdevacht in 'Black and Tan' kleur.

Zijdevacht met bevedering

Verzorging in het trimsalon

De vacht is kort met wolharen op de rug maar vaak lang aan de oren, poten, buik en borst. Deze zones mogen geknipt worden. De hond wordt eerst gewassen en gedroogd. We borstelen en kammen waar nodig. De bevedering wordt vervolgens in model geknipt, lang of kort naar uw wens.

Wij raden aan om de 2 a 3 maand langs te komen voor een trimbeurt

Verzorging thuis

Vooral de bevedering aan de poten, borst, oren en buik maken rap knopen. Het is aangewezen uw hond meerdere keren per week te borstelen en te kammen aan deze zones.

Middelgrote Spaniels zoals Springer Spaniel, Clumber Spaniel, Field Spaniel hebben een zijdevacht met bevedering. Ook rassen zoals Setters, Münsterländers en andere langharige jachthonden.

Amerikaanse, Engelse Cocker Spaniels en Cavaliers behoren tot deze categorie.

Langharige Teckels hebben ook zijdehaar met bevedering.

Ruwharige vacht

Verzorging in het trimsalon

Ruwharige honden worden eerst gewassen en gedroogd en dan geplukt. Plukken is het uittrekken van de losse dekharen. Dit is voor de hond volledig pijnloos. De hond wordt het best geplukt tijdens de ruiperiode. Gevoelig zones zoals de buik worden geëffileerd met de schaar. Het komt vaker en vaker voor dat de ruwharige vacht eigenlijk meer zacht is dan ruw. Dan gaan we over tot scheren of knippen aangezien een wollige vacht niet geplukt kan worden.

Wij raden aan om 2 keer per jaar voor de grote plukbeurt te komen en daartussen 2 keer voor een kleine onderhoudsbeurt

Verzorging thuis

Thuis kan u de hond 1 keer per week borstelen op plaatsen waar er vaak knopen ontstaan. Deze honden verliezen weinig haar als u hen op tijd laat plukken.

Ruwharige Teckels en ruwharige Jack Russels behoren tot deze categorie.

Rassen zoals Westies, Welsh Terriër, Fox Terriër, Border Terriër, Airedale Terriër en andere Terriërs behoren tot deze vachtgroep.

Ook Schnauzers, de Ierse Wolfshond, ruwharige Bassets en de Bouvier hebben ruwharige vachten.